Syntopia: Bega

Artă sonoră și documentar video.
Spațiu public de-a lungul râului Bega, Timișoara.
Septembrie - octombrie 2021

Un proiect de artă sonoră în spațiul public, o încercare de a găsi o parte din identitatea sonoră a orașului și relația locuitorilor acestuia cu natura și sunetele și viceversa - rolul jucat de natură în cultura specifică unui anumit loc și în scenele artistice. Demersul se va materializa printr-o plimbare sonoră / prin tururi ghidate, prezentate la sfârșitul proiectului, precum și printr-o lucrare audio-vizuală realizată în colaborare cu artista și videografa Andreea Săsăran.


Fabian Holzinger (Abby Lee Tee)
www.abbyleetee.com

"Segregarea naturii de cultură – precum și zgomotul de muzică - în percepția lor umană, dar și impactul asupra felului în care abordăm sunetul, este o temă recurentă în opera mea din ultimii ani. Chiar dacă Revoluția Industrială a fost cea care a făcut posibilă înregistrarea sunetelor, ea a reușit totodată să le distrugă sau, cel puțin, să le redefinească la scară largă. Iar acest lucru, la rândul său, face ca dispariția să fie cu atât mai interesantă, spre deosebire de noile și nenumărabilele sunete apărute în ultimii 100 de ani.
Pe de altă parte, acum suntem capabili nu doar să reproducem, să lucrăm cu și să fim inspirați de toate aceste (re)descoperiri sonice, ci să constatăm cum se formează sinergii fără precedent de pe urma interacțiunii dintre natură și sunetele produse de om, care nu necesită intervenții speciale.

Chiar dacă astăzi există multe posibilități noi de explorare a evenimentelor sonore, relația cu ascultarea, prevalentă în societățile moderne occidentale este atrofiată și, mai presus de toate, evidentă în felul în care este tratată distincția dintre muzică și zgomot, cultură și natură.

Prin instalațiile, plimbările sonore, designul de sunet pentru teatru și proiectele și publicațiile mele audiovizuale intenționez să atrag atenția ascultătorilor, măcar într-o mică măsură, asupra acestor realități sonore aflate într-o perpetuă schimbare, asupra unor sunete și combinații nepercepute în trecut, precum și asupra asemănărilor dintre cele două lumi și explorarea (sau altfel spus: deconstrucția) punctelor de intersecție dintre acestea (și în ceea ce privește imaginația și documentarea)."


Pe lângă lucrările din cadrul proiectelor colaborative și al diverselor formații muzicale, artistul sonor austriac Abby Lee Tee a publicat în mod consecvent materiale independente tot mai evoluate încă din 2009, împletind influențe diverse, de la hip-hop instrumental la muzică electronică, în momentul de față fiind complet imersat în universul de ultimă generație al muzicii experimentale.
El își urmărește aici instinctul natural pentru narațiunile ludice, continuându-și pasiunea pentru înregistrările pe teren și instrumentele neobișnuite. Fascinația sa pentru diviziunile și punctele de intersecție dintre zgomote și muzică, precum și dintre natură și cultură, poate fi observată în activitatea sa, în instalațiile, plimbările sonore, designul de sunet pentru teatru și proiectele audiovizuale, precum și în înregistrările făcute pentru case de discuri precum Shash, Czaszka, Dinzu Artefacts și Accidental Records.

De curând, el a realizat designul de sunet al ediției vieneze a plimbării sonore "über.morgen" – o imagine utopică de 100 de minute a Vienei în anul 2050 (cu theaternyx) – sau o serie de tururi ghidate prin cartierul său, parte a proiectului "Klangwolke 2020" (cu Frances Cat), precum și participarea la programul de rezidență riversssounds.org program, explorând Dunărea (și populația de castori a acesteia).
Lucrările sale au fost susținute de numeroase programe de finanțare sau granturi precum BKA Startstipendium.


Andreea Săsăran activează la punctul de intersecție dintre creație și organizație culturală.
În calitate de artist vizual, ea lucrează cu fotografii și filme, iar calea ei în viață i-a fost mereu dictată de curiozitate și de camera foto.
Ea contribuie ca liber-profesionistă la proiecte de artă vizuale, artă performativă, artă în spații publice, precum și la proiecte eco-artistice. Parcursul ei profesional este o reflexie a entuziasmului și dedicării ei pentru artă, natură și narațiuni sociale.

Parteneri:

Asociația Simultan
https://www.simultan.org/
Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică
https://www.facebook.com/asociatiaculturalapentruinterventieartistica
Inițiativa Timișoara verde-albastră
https://www.facebook.com/timisoaraverdealbastra
Semisilent
https://semisilent.ro/

Audio: https://soundcloud.com/riversssounds/abby-lee-tee-donau-sssoundwalk
Video: https://abbyleetee.com/Astern-und-Esel

Diana Marincu Curator, critic de artă, director artistic al Fundației Art Encounters Membru în juriu

"Acest proiect a convins juriul în unanimitate datorită calităților incontestabile ale conceptului propus și structurii activităților, a adecvării sensibile la tema concursului și a parteneriatelor care adaugă valoare și relevanță.

Inspirat numită Syntopia: Bega, această propunere este modelată pe o tensiune creativă a perechilor aparent dihotomice natură-cultură sau sunet-zgomot, explorând identitatea orașului raportată la un element definitoriu – canalului Bega – și la potențialul de liant pe care îl poate avea între comunități, peisaje și identități. Cercetarea dezvoltată la fața locului devine nucleul prin care se dezvoltă lucrări audio-vizuale, hărți, dezbateri și tururi în măsură să contureze un relief sonor al orașului."

Română