ART.WALK.IMPRESSION
Proiect multicultural de artă - plimbare, intervenție artistică și teatru forum.
Sate din Banat și Transilvania.
Iunie 2022 – iunie 2023
Inspirat de actrița vieneză Gertrud Bodenburger și de compania acesteia, care au călătorit în secolul al XVIII-lea la Sibiu, lăsându-și amprenta asupra vieții culturale a orașului, acest proiect artistic multicultural se bazează pe ideea asemănătoare a unei ”plimbări artistice temporare”.
Un grup artistic româno-austriac alcătuit din studenți va călători prin sate românești, experimentând intervenții artistice regizate de artistele și profesoarele Katharina Kraus din Viena și Teresa Leonhard, care locuiește la Sibiu.
Impresiile - artefacte din fiecare loc - vor fi documentate și transferate în opere de artă prin intermediul unor mijloace artistice diferite, care vor fi mai apoi prezentate în cadrul unei expoziții interactive, care va avea loc în România și Austria.
Katharina Kraus, BEd
Născută la Viena, Katharina Kraus s-a specializat în pedagogie, a studiat actoria la Conservatorul Prayner și este pedagog teatral, precum şi terapeut prin artă multimedia. Din 2004 este lector la Universitatea de Educație Agricolă și de Mediu din Viena. De asemenea, lucrează ca formator în comunicare, tehnici vocale şi ale vorbirii, scriere creativă, pedagogie teatrală, gestionarea conflictelor, experiență holistică a naturii, atenție, joc și creativitate. În calitatea sa de responsabilă cu formarea artistică și culturală a universității, ea inițiază / conduce proiecte artistice cu studenții. Predă ca profesor invitat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Teresa LeonhardArtistă de performance, Teresa Leonhard este născută la Linz (Austria). A studiat Muzică și Mișcare la Universitatea de Muzică din Viena și la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Din 2015 trăieşte la Sibiu, unde realizează proiecte artistice si educative diverse, iar din 2016 este lector la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si directoarea Companiei de dans Dis.Place. A coordonat proiecte în diferite instituţii, lucrând cu toate categoriile de vârstă, dar şi cu persoane cu dizabilităţi.
"Călătoria, trecerea dintr-un loc într-altul și sosirea la destinație sunt parte din istoria omenirii.
Persoanele creative și-au lăsat mereu amprenta asupra lumii. Ne interesează profund cum putem crea efecte durabile prin intermediul artei și cum să lăsăm urme și să susținem dezvoltarea în cadrul unei societăți."
Parteneri:
University College for Agrarian and Environmental Pedagogy (HAUP)
Universitatea Lucian Blaga Sibiu – Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (în limba germană)
Ovidiu Dajbog-Miron Director Program Timișoara 2023 - Capitală Culturală Europeană Membru în juriu
"Acest proiect conectează două regiuni (Banat și Transilvania) cu un bogat trecut multicultural, abordând unele dintre cele mai importante subiecte contemporane (migrație, sustenabilitate, drepturile femeilor) prin intermediul unor intervenții de artă participativă în sate, neîntâlnite prea des în România de astăzi și care oferă o înțelegere mai profundă a celor ce ne-au adus întotdeauna mai aproape."