remixID
Identitățile culturale ale Timișoarei
Rădăcini * Tradiții * Urbanizare * Remix
Comenduirea Garnizoanei, Timișoara
Septembrie 2021 – noiembrie 2022
Timișoara, supranumită și „Mica Vienă“, cel mai mare oraș din vestul României, este cunoscut pentru multiculturalismul său pestriț, datorat celor 12 minorități care conviețuiesc aici într-o alăturare tolerantă, plină de respect.
Dar ce anume definește aceste minorități?
Care sunt particularitățile melodiilor și dansurilor lor, ale meșteșugului și stilului de viață care au îmbogățit personalitatea Timișoarei de astăzi?
remixID pune la dispoziție o platformă artistică interdisciplinară care aduce în prim plan moștenirea culturală a minorităților din regiunea Banatului, unde identitatea culturală este remixată prin intermediul dialogului cu folcloriștii, personalitățile și meșteșugarii acestor minorități.
Acest dialog este inițiat de artiști, cu un accent vădit pe cercetarea etnologică și sociologică, și va fi documentată astfel încât artiști contemporani - compozitori, graphic designeri și actori - să remixeze cele documentate cu noi tehnologii care se bucură de interesul publicului larg.
Astfel, remixID ne permite să studiem mai profund viața autentică și originală a minorităților din vestul României, conjugând în mod deliberat rezultatele cercetărilor cu abordări contemporane din domeniul artei și culturii.
Prin intermediul proiectului remixID, Asociația META Spațiu și artistul sonor vienez U.KUSTIK intenționează să pună bazele unei noi frecvențe pentru dialogul dintre minoritățile culturale din regiunea Banat din România.
Frecvența dialogului se va poziționa între viața urbană febrilă și cea calmă, din mediul rural. Această frecvență este creată de artiști și lucrători culturali consacrați care documentează sunetele și melodiile urbane și rurale, precum și de U.KUSTIK în colaborare cu artiști din domeniul fotografiei și filmului, care realizează un colaj multimedia rezultat de pe urma suprapunerii celor două spații.
Rezultatul este un remix de sunete, muzici, voci și imagini imateriale ale vechilor stiluri de viață, amestecate cu sunetele și luminile vibrante ale orașului în goana nebună după tot ce este nou. Acest lucru creează o cale de acces către moștenirea culturală nematerială, cu ecouri care răsună mai profund decât nivelul la care ființăm aici și acum.
Ulrich P. Schleicher / U.KUSTIK http://www.ukustik.com/
Olga Török, Mirela Vlăduți / Asociația META Spațiu https://www.metaspatiu.art/
Artistul sonor Ulrich P. Schleicher a fost invitat de Asociația META Spațiu pentru o colaborare în cadrul proiectului remixID. Acesta a păstrat legătura cu persoanele cunoscute pe vremea când lucra ca voluntar la Sibiu (2010-2011), active în viața culturală românească.
Printre concertele care au avut loc în România până acum se numără, bunăoară, concertul de deschidere al WeltKulturCafe de la Sibiu (2013) sau aparițiile frecvente ca muzician în pub-ul Bohemian Flow (2010-2011).
În piesa originală „Pofta“ de pe albumul „Saitnkinisessions“ (2015), Schleicher alătură româna unor limbi precum spaniola, engleza și dialectul austriac.
În calitate de producător interesat de antropologie culturală, Ulrich P. Schleicher intenționează să compună, înregistreze și producă patru piese de muzică contemporană. Acestea vor fi prezentate în cadrul unui concert la Timișoara, cu scopul declarat de a face vizibile publicului produsele și procesul proiectului.
Suzana Dan Artist vizual, manager cultural, manager Rezidența BRD Scena9 Membru în juriu
"Istoria coabitării pașnice a douăsprezece etnii în cel mai mare oraș din vestul României supranumit și “Mica Vienă” este baza unui proiect cultural care, dincolo de diferențele acestor moșteniri culturale, își propune să stabilească noi legături între reperele diferite ale generațiilor și reconectarea acestora prin schimbul de informație și experiență. "remixID" are însemnătatea unui proiect cultural care identifică imaginea unui oraș în particularitățile micilor istorii, tradiții și vieți cotidiene și acest lucru este extrem de important, mai ales în construcția unei viitoare capitale culturale europene ai cărei principali beneficiari ar trebui să fie, în primul rând, locuitorii ei."