VISIONS BY BEATE WINKLER
Implementarea proiectului
Artă: Expoziţia „Transforming”
O expoziţie de Beate Winkler, al cărei vernisaj este prevăzut pentru toamna 2021, la Galeria Jecza din Timișoara.
Artistă europeană stabilită în Austria, Beate Winkler propune expoziția „Transforming”, punctul de plecare al proiectului #newTogether.
Ea va expune picturi realizate prin diferite metode artistice care trimit, însă, toate, la ideea de tranziţie: Beate Winkler își implică lucrările în ceea ce poate fi numit „procesul schimbării”. Creaţiile sale sunt, pe de o parte, controlate de ea însăşi şi, pe de altă parte, expuse influențelor exterioare, impactului exercitat de cei care intră în contact cu ele..
În arta sa, Beate Winkler pleacă de la simbolul paginii albe, lucrând în principal cu „materiale tradiţionale”, cum ar fi hârtia și cerneala confecţionate manual.
De dimensiuni variabile, colile sale pictate sunt rulate şi transformate pentru a căpăta forme neaşteptate – ele pot pluti, suspendate în aer, sau pot fi fixate de pereți sau de alte obiecte –, sau pot lua aparenţa unor minuscule cărți colorate, aşzate cuminţi în spaţiile de expunere.
Credo-ul lui Beate Winkler este încrederea în schimbare, înţeleasă ca proces perpetuu – schimbarea percepţiei noastre asupra lumii şi vieţii, schimbarea modului nostru de a gândi și de a acționa.
Dialogurile #newTogether
Arta în interacțiune cu societatea civilă
Rezultatele acestei serii de ateliere vor fi integrate în programul Timișoara 2023 - Capitală Culturală Europeană.
Într-o scrisoare deschisă, artista explică necesitatea enunţării unor idei şi planuri de viitor pentru comunitate, cerându-le vizitatorilor să-şi scrie sau să-și picteze visurile şi speranţele legate de noul ÎMPREUNĂ, de spaţiul în care trăiesc, pe una dintre lucrările ei de mici dimensiuni.
După ce vor fi colectate într-o aşa-numită „Cutie a viitorului”, toate aceste idei scrise sau pictate (un cuvânt, o propoziție, un simbol sau o pictură) vor fi expuse într-un spațiu public important din centrul Timișoarei, la Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, ca expresie a unei „viziuni comune pentru un nou ÎMPREUNĂ”.
Acest dialog interactiv se va întinde pe o durată mai îndelungată decât expoziția în sine, fiind gândit să se desfăşoare până la sfârșitul luI 2022.
Cartea viziunilor pentru un nou ÎMPREUNĂ
Toate contribuțiile participanților, toate gândurile, speranţele şi viziunile pentru un nou ÎMPREUNĂ, strânse până la finalul proiectului, vor fi analizate și transformate în propuneri concrete de către un consiliu de experţi, reunite într-o „Carte a viziunilor pentru un nou ÎMPREUNĂ” și cuprinse în programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană.
The „Cartea viziunilor pentru un nou ÎMPREUNĂ” va conține, de asemenea, rezultatele discuţiilor avute în cadrul atelierelor. Acest document va fi înmânat Primarului orașului Timișoara, Președintelui României și unuia dintre vicepreședinții Parlamentului European, pentru ca vocea şi dorinţele strategice ale comunităţilor să fie încă şi mai prezente în activităţile înalţilor responsabili.
„Capacitatea de a plăsmui lucruri cu ajutorul imaginaţiei este la fel de reală ca și capacitatea noastră de a mânca. O casă reală, în care locuim zi de zi, poate părea mai importantă decât castelul la care, poate, visăm - dar chiar și casa în care locuim a fost odată, înainte de a fi construită, un castel apărut în vis”.
Ruth Cohn, fondatoarea conceptului de „Interacțiune centrată asupra temei”
Discuții / Ateliere de lucru
Pe lângă expoziţie, o serie de discuții pe tema noului ÎMPREUNĂ, realizate în cooperare cu parteneri locali și operatori culturali, vor furniza idei şi direcţii de lucru pentru atelierele ce vor fi organizate cu publicul larg. În cadrul acestora vor fi prezentate modele de succes și se vor schiţa propuneri concrete pentru o evoluție pozitivă a întregii comunităţi, pentru un nou mod de a concepe ideea de ÎMPREUNĂ.
În acest fel, vor fi stabilite sau consolidate conexiunile între diferitele compozante ale societății civile.
Sunt propuse șase teme:
- Cultură
- Educaţie
- Mediu înconjurător
- Afaceri
- Media
- Provocări sociale / Incluziune / Dezvoltare comunitară
Atelierele de primăvară #newTogether - contururi ale viitorului
Privind spre viitor cu responsabilitate și optimism. În condițiile provocărilor generate de suprapunerea mai multor crize (în principal de securitate și sanitară), societățile noastre încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru a-și întări unitatea, dimensiunea democratică și capacitatea de a răspunde adecvat tentativelor de destabilizare. În contextul pregătirilor pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, programul #newTogether, organizat de Forumul Cultural Austriac vizează intensificarea dialogului și a colaborării între actorii culturali din Austria și România. Desfășurat pe mai multe paliere de acțiune culturală și socială, proiectul cuprinde și o serie de ateliere dedicate profesioniștilor din aceste domenii. Prima serie de astfel de întâlniri se va desfășura între 16 și 20 mai, la Timișoara, și va aborda temele sustenabilității, educației și afacerilor în strânsă legătură cu sectorul cultural.
Creat la inițiativa artistei vizuale și expertei austriece în drepturile fundamentale, Beate Winkler, proiectul de artă și dialog social #newTogether, este realizat cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale. El se dorește un hub de idei cu implementare concretă și va propune expoziții, ateliere, conferințe, dezbateri, proiecții de film etc. despre modurile în care societățile austriacă, românească și europeană, în general, se transformă în contextul noilor provocări internaționale. Contextul actual „arată foarte clar cât de important este, în acest moment, să consolidăm coeziunea, implicarea activă a societății civile și democrația pentru a edifica societăți rezistente la crize”, precizează Beate Winkler.
În cadrul acestor ateliere, vor fi discutate modele de bune practici și propuneri concrete pentru îmbunătățirea vieții comunitare, pentru o evoluție pozitivă pe a noului ÎMPREUNĂ. Aceste interacțiuni cu profesioniștii și publicul vor continua până la sfârșitul lui 2022. La finalul proiectului, toate contribuțiile participanților vor fi analizate, formulate ca propuneri concrete și reunite într-o „Carte a viziunilor pentru un nou ÎMPREUNĂ”, ce va fi integrată în programul „Timișoara 2023 - Capitală Culturală Europeană ”.
Pe de alta parte, promovarea unei abordări sustenabile în cultură este una dintre prioritățile absolute ale programului #newTogether. Pentru a oferi un exemplu concret, organizarea acestui proiect se realizează în conformitate cu un set de reguli și criterii internaționale care urmăresc diminuarea amprentei evenimentelor culturale asupra mediului.
Programul atelierelor de primăvară 2022, dedicate profesioniștilor din sectorul cultural din Timișoara
Atelier #newTogether sustenabilitate – „Cultura, element motor al sustenabilității”
16.05.2022, 10.00-17.00 Ambasada/Centrul Cultural Plai/Faber (Splaiul Peneș Curcanul nr. 4-5)- atelier în limbile engleză și română cu traducere simultană;
- lucrări în plen și pe grupuri; Invitați:
Doris Rothauer-Neumeister, coordonatoarea proiectului „17 Museums x 17 SDGs” (Austria); … (Franța);
Mihaela Vețan – președinta CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice si Solidare (România);
Silviu Scrob, director tehnic al programului Sibiu – Capitală europeană a culturii 2007 și membru al echipei curatoriale a Timișoara – Capitală europeană a culturii 2023 (România). Moderatoare:
Cristina Bălan, expertă si auditoare internațională pentru managementul evenimentelor sustenabile (standardul ISO20121);
Andreea Iager-Tako, directoarea Ambasada și co-fondatoarea a proiectelor Faber, bulding.a.community, one.shirt;
Iulia Popovici, fostă secretar de stat în Ministerul Culturii, expertă în politici publice culturale.
Evenimentul face parte din proiectul „Cultură durabilă – mărci de sustenabilitate pentru sectorul cultural” al EUNIC România, co-finanțat de EUNIC Global, realizat prin intermediul Forumului Cultural Austriac și a Institutului Francez din România.
Proiectul este susținut de Reprezentanța Comisiei Europene în România și este organizat sub egida Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene.
Atelier #newTogether educație – „Situația minorităților etnice în sistemele educaționale; focus - Timișoara și Banat”
18.05.2022, 10.00-17.00 Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” Timișoara (Bd. Vasile Pârvan Nr.4A);- atelier în limbile germană și română cu traducere simultană;
- lucrări în plen și pe grupuri; Invitați:
Harald Mandl BEd MAS, șef al Departamentului de Educație Religioasă și Diversitate, Academia Pedagogică Burgenland;
prof. univ. dr. Sorin Gâdeanu, Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea din Viena;
conf. univ. dr. Theofild-Andrei Lazăr, prodecan al Facultății de Psihologie și Sociologie a Universității de Vest Timișoara Moderatoare:
conf. univ. dr. Laura Cheie, Departamentul de limbi și literaturi moderne, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara Parteneri: EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Biblioteca Centrală Universitară, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Psihologie și Sociologie a Universității de Vest Timișoara
Atelier #newTogether business – „Revitalizarea construcțiilor abandonate în beneficiul start-up-urilor, industriilor creative și inițiativelor culturale”
20.05.2022, 10.00-17.00 Sala de conferințe a Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara (Str. Vasile Alecsandri 1)- atelier în limbile germană și română cu traducere simultană;
- lucrări în plen și pe grupuri Invitați: Oana Simionescu, arhitectă, inițiatoare a proiectelor FOR, Beta, Undelocuiesc.eu, FABER și Triplex Confinium; Marc Andre Fritsche, Director Executiv AZUR; Moderator:
Rudolf Gräf, consilier Primăria Timișoara Parteneri: EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Centrul de Proiecte al Primăriei Timisoara, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, AZUR, DWC Banat (Clubul Economic German Banat) Evenimentele se desfășoară cu sprijinul Raiffeisen Bank România si V.I.C. Productions.
Pentru a putea participa este obligatorie înscrierea la adresa de email: bukarest-kf [arond] bmeia [punct] gv [punct] at.
Despre ce este vorba:
„Nu putem schimba direcția vântului,
dar putem schimba poziția velelor“
Schimbarea cu care ne confruntăm toți zilnic este evidentă – și profundă, întrucât vizează aproape toate domeniile vieții.
Poți să nu reacționezi la această situație și să speri că totul va trece în curând – dar poate că nu este cea mai isteață soluție. Cel mai bine, pe termen lung, este să reacționezi la situație într-un mod activ și strategic.
Aceasta este esența și țelul proiectului nostru comun #newTogether.
Eseul meu: „Dispunem de mai multe posibilități decât credem“ trebuie înțeles ca un alt impuls de a înțelege situația și de a o gestiona în mod activ.
Acesta poate fi găsit aici.
Beate Winkler
Context
Beate Winkler este artistă vizuală, desfăşurând, în acelaşi timp, o importantă activitate în domeniul politicilor drepturilor omului. După o carieră îndelungată în funcții de conducere în instituţii internaţionale specializate - a fost, de exemplu, prima femeie care a condus o agenție a Uniunii Europene, actuala Agenție pentru Drepturi Fundamentale, pe care, practic, a construit-o –, Beate Winkler se dedică artei, care constituie, în prezent, centrul existenţei sale.
Expoziții individuale în numeroase oraşe importante, precum Varșovia, Berlin, Graz etc.
În afară de latura artistică, obiectivul pe care artista şi l-a fixat este acela de a stimula procesele schimbării, de a crea spațiu pentru gândirea (pre-, post-) laterală, dar și de a construi punţi spre marginalităţi.
În proiectele sale, arta și dialogul social fac corp comun, precum în instalaţia „Arta schimbării”, Haus der Bundespressekonferenz Berlin, 2017.
A inițiat numeroase proiecte inovatoare, (European CIVIS Media Prize for Integration and Cultural Diversity in Europe) și este autoarea a numeroase articole şi eseuri publicate în toată lumea.
Informații suplimentare: website; Instagram
Expoziția „Transforming”
Impact
Public țintă și parteneri
Dialogul dintre artiștii locali și arta lui Beate Winkler este fundamental.
Proiectul mizează pe interdisciplinaritate, diferite arte fiind integrate în etapele succesive ale proiectului (performance, muzică, literatură etc.).
Prin natura sa, arta orientează privirea, lărgeşte viziunea pe care o avem asupra unui lucru/fapt și chestionează emoțiile, parte integrantă a oricărui proces de transformare.
GRUPURI ȚINTĂ:
Reprezentanți ai societății civile
Experți în domeniul dialogului intercultural
Artiști
Profesori
Jurnalişti
Operatori culturali
Persoane aflate în avangarda schimbărilor inovatoare și a soluțiilor creative
PARTENERI
Forumul Cultural Austriac București va contacta organizații ale societății civile din România, în special cele active în domeniile educației, dialogului intercultural, dezvoltării sociale și mediului.
Parteneri confirmați:
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Galeria Jecza, Asociația Plai, CONCORDIA