From Tears to Ideas

Expoziție, atelier, prelegeri și discuții cu artiștii.
Atelier 35, București.
15 noiembrie - 15 decembrie 2021
Curator: Daria Nedelcu

Poate fi doliul un element central al neapărat necesarei aprofundări a relației noastre etice și politice în contextul perioadei actuale de extincție antropogenă și a pandemiei aflate în derulare?


From tears to ideas* proiect de cercetare colectivă, care le alătură pe Christa Wall, sound artist și performance artist și pe Andreea Vlăduț, artist interdisciplinar. Cercetarea acestora se concentrează asupra bocitoarelor de profesie din România, aducând totodată în prim plan rolul femeilor ca bocitoare în diferite contexte sociale și politice de-a lungul istoriei. În centrul cercetării se află biografia bunicii Andreei Vlăduț, bocitoare profesionistă. Lucrarea dezvăluie codurile sociale patriarhale din jurul exercițiului doliului și propune însușirea feministă a ritualului de doliu.

Astăzi, având în vedere situația curentă, este esențial să înțelegem sensul și puterea terapeutică a suferinței. Doliul este esențial atunci când ne confruntăm cu o pierdere. Ritualul de doliu este ceea ce ne trebuie pentru a reflecta și accepta emoțiile generate de situația curentă și pentru a lăsa în urmă imaginea sterilă a morții.

*From tears to ideas – cuvinte scrise de Steven Feld în Sound and Sentiment: Birds, Weeping, Poetics and Song in Kululi Expression. El descrie un context în care femeile sunt capabile să transforme plânsul în vaiet controlat: ‘from tears to ideas’.

Christa Wall este o artistă austriacă din Viena.
Ea a studiat Artă Experimentală la Universitatea de Arte din Linz și la Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts de Lyon, în cadrul unui program de schimb de studenți Erasmus.
Christa Wall își întinde antenele palpând spațiile dintre spectacol și cântec, dintre ritual și activism, dintre cultură populară și cultură queer. Lucrările ei se sprijină pe o analiză performativă, în cadrul căreia utilizează propria voce, sunete, cunoștințe asimilate, poezie și clipuri video, pentru un storytelling acvatic.
În cadrul studiilor sale artistice, Christa Wall creează narațiuni prin intermediul mediilor sonore, al sunetelor, filmărilor și a coreografiei, deschizând calea spre situri de fabulație colectivă. Christa pune în balanță obiceiurile populare cu cultura queer, infuzându-le cu un agreabil proces al transformării până la emergența unor ritualuri performative noi.

Andreea Vlăduț
www.andreeavladut.com


Parteneri:

(Förderung Stipendium) Kunstuniversität Linz, Austria

Parteneri media:

FIFTITU%, Palpabil Studio, Asociația Jumătatea Plină, Revista Arta

Mulțumiri:

Bon Alog, Sara Pineros, Sheida Ramhormozi, Florine Mougel, Julia del Rio, Daria Nedelcu, Vlad Albu, Diana Popovici, Ovidiu Toader, Delia Andrada-Popescu
Credit Foto: extract din video-ul “Pneuma Lamentare” (realizat de Andreea Vlăduț și Christa Wall), filmat de către Bon Alog și Florine Mougel

Oana Cristea-Grigorescu Critic specializat în artele spectacolului, manager cultural, jurnalist Radio România Membru în juriu

"În contextul pandemiei cu care ne confruntăm, reîntoarcerea la ritualurile de trecere ne oferă nu numai oportunitatea de a recupera tradițiile, ci și o recitire a relației noastre cu moartea și finitudinea existenței. Societățile tradiționale valorifică această filozofie de viață, iar documentarea bocetului de înmormântare ca formă de descărcare a emoțiilor extreme devine un suport colectiv în confruntarea cu aceste vremuri de incertitudine și amenințare."

Română