Holy Hydra

Eveniment interdisciplinar într-un spațiu sacru în care se intersectează religia, arta, cultura de club și societatea.
Oradea, 2023

Cercetarea vizează rolul sacrului în zilele noastre.
Proiectul de față ilustrează importanța socială reală a clădirilor religioase și subliniază rolul noilor oportunități în cadrul schimbului intercultural.
Din punct de vedere al conținutului, evenimentul se concentrează pe o utilizare extinsă, pe o posibilă redefinire a spațiilor sacre, cu scopul de a aduce dezbaterea despre religie, societate și artă la un nivel nou, mai extins.

În centrul demersului nostru se află intenția de a deschide aceste spații valoroase din punct de vedere cultural și istoric și unice arhitectonic, astfel încât să devină locuri de întâlnire, dincolo de semnificația lor religioasă și dincolo de credința celor ce le trec pragul.

Interacțiunea dintre teorie și practică va încerca să redefinească spațiul sacru, aceasta fiind punctată prin prezentări pe subiect, dar și prin alte activități remarcabile precum spectacole de dans contemporan, artă sonoră electronică, instalații interactive de lumină și proiecții video live, întinse pe parcursul a unui program care va dura două zile.

www.holyhydra.at

"Credem cu tărie și sperăm că epoca post-pandemică va fi una a toleranței și a împărtășirii. Indiferent cum vor arăta viețile noastre în 2023, misiunea noastră este să dezvoltăm strategii creative care să facă posibile arta și cultura."

Hydra este un club și un colectiv cultural din Linz care dezvoltă strategii specifice spațiilor de evenimente culturale, încă din anul 2016.
Colectivul este alcătuit din șase minți creative (Amanda Augustin, Lorena Höllrigl, Anna Friedinger, Björn Büchner, Klaus Reznicek și Bernd Himsl) și este cunoscut pentru lucrările sale specifice pentru anumite spații, prezentate în spații noi sau neutilizate anterior.

Trailer documentar Holy Hydra 2020
https://www.youtube.com/watch?v=Hrq9ddWJT4Q


Thomas Kloiber Directorul Forumului Cultural Austriac București Membru în juriu

"Holy Hydra poate fi considerat un proiect-pilot pentru un discurs aflat la intersecția dintre religie, societate și artă, întrucât colectivul de artişti a ales o abordare interdisciplinară, care permite reflecții diferite pe marginea importanței clădirilor religioase în zilele noastre. În acest sens, proiectul are potențialul de a stârni un dialog intercultural și interreligios la un nivel local foarte specific. Sunt convins că “Holy Hydra” reflectă, totodată, și intenția principală a #newTogether, anume de a dezvolta noi viziuni asupra unei societăți integrative."

Română